Vanliga frågor & svar

Här kommer en del vanliga frågor som vi brukar få. Vi har försökt besvara dom så gott det går. Det viktigaste för din trivsel är att vi alla kommunicerar med varandra! Så dra dig inte för att kontakta oss om det är fler frågor som du undrar över. För att vi ska få en trivsam miljö är det viktigt att man pratar med varandra och inte om varandra!

När ska jag göra min intresseanmälan?

Så fort du kan och hör av dig om du ångrar dig. En intresseanmälan gäller endast årsvis så du behöver göra en ny om du vill fortsätta stå i kö till nästkommande läsår om du inte blivit erbjuden en plats.

Hur långt är avtalet?

Avtalet vi skriver är för tiden 15/8 – 15/6 nästkommande år. I januari får alla som redan bor hos oss en förfrågan om fortsatt boende. Du som bor hos oss har förtur på de platser som blir lediga.

När blir jag erbjuden plats?

Gäller det terminsstart inför hösten så börjar vi höra av oss i mars/april och sen rullar det på fram till augusti/september. Gäller det start under läsåret så hör vi av oss så fort det blir en plats ledig. Det är viktigt att du ger oss ett aktuellt mobilnummer och mailadress. Tackar du nej till en erbjuden plats förlorar du din plats i kön. Vill du fortsätta stå i kö gör du en ny anmälan och hamnar då sist i kön.

Om jag har skrivit avtal och sen får besked att jag inte kommer in på skolan?

Vi har ett förbehåll i avtalet. Får man besked att man inte är antagen så ska man senast 31 juli, det år avtalstiden ämnar att starta, skicka en kopia på det beskedet till oss och då makulerar vi avtalet. Från den dagen vi får kopian makulerar vi avtalet, därför är det viktigt att du skickar det så snart du kan. Om kopian inkommer till UGB efter den 31 juli är avtalet uppsagt med 3 månaders uppsägningstid från den dagen UGB mottagit kopian från antagningsnämnden.

Vad ingår i avgiften?

I avgiften ingår – förutom att det finns personal under veckans alla kvällar – basmöbler, värme, vatten, el (normal förbrukning), sophämtning och TV-licens. Bredband/fiber ingår inte utan beställs själv av eleven eller målsman. Detta görs på www.bredbandswebben.se.

Om jag har frågor om mina fakturor?

Kontakta Sandra på Agu Consult AB via mail: sandra@aguconsult.se.

Hur är rummen möblerade?

Rummen är basmöblerade med säng, skrivbord, golvlampa, stol, taklampa och garderob. De flesta rummen har egen toalett och dusch/badkar. Normalt sett ingår inte textilier och glödlampor.

Får jag bo kvar på sommaren eller ha rummet som förråd?

Vissa elever får bo kvar under sommaren och fortsätter då betala vanlig månadsavgift. Detta gäller endast myndiga elever och efter godkännande från oss. Rummet kan användas som förråd och då kostar det 3.000 kr för hela sommaren.

Finns det köksutrustning att hyra?

Ja, det finns köksutrustning att hyra för 750:- per läsår. I backen du hyr finns allt du behöver för att kunna laga samt äta din mat.

Vad händer om jag inte lämnar in min nyckel när jag flyttar eller lämnar rummet som förråd under sommaren?

Om du ska lämna det som förråd eller tömmer rummet över sommaren behöver du lämna in samtliga nycklar du kvitterat ut av oss samma dag som besiktningen. Om du lämnar nycklarna senare kommer du att debiteras 200:-/dygn fram till att nycklarna är inlämnade. Detta gäller så klart inte om du har sommarboende!

Flyttar du för gott och nycklarna inte lämnas i samband med besiktningen blir du ersättningsskyldig för de nycklar som saknas och det kan vara så att du även blir ersättningsskyldig för ett cylinderbyte i värsta fall. Hör av er i god tid innan ni flyttar om ni vet att nycklar saknas så kan vi berätta mer om hur det fungerar.

Får jag ha med mig husdjur?

Nej det får du inte. Det råder förbud mot husdjur pga allergirisk.

Behövs det en särskild försäkring för mitt boende?

Normalt brukar hemförsäkringen täcka MEN kontrollera med ditt försäkringsbolag. Du behöver en ansvarsförsäkring om något händer. Eftersom du inte får folkbokföra dig hos oss är det hemförsäkringen hemma som gäller. Vi har en försäkring som täcker ditt lösöre men självrisken för denna är mycket hög och den täcker inte för vattenskador eller självförvållade skador. Vi rekommenderar därför att ni använder er egen försäkring då självrisken i detta fall blir betydligt lägre. Från 2017 kommer egen försäkring att vara ett krav för att ditt avtal med oss ska vara giltigt.

Ingår det mat?

Nej, du ansvarar själv för all matlagning. Lunch serveras på skolan.

Finns det kök/Tv-rum?

Ja, det finns kök/kokvrå. I korridorsboendet finns det ett TV-rum med TV och ett kök med kyl/frys, spis med ugn samt mikro. I de mindre lägenheterna finns det kök/kokvrå med kyl/frys och spis med ugn.

Jag gillar inte färgen på väggarna, får jag måla/tapetsera om?

Du får, efter godkännande av oss, måla om men tänk på att utföra det på ett fackmannamässigt sätt. Vi godkänner endast vita och ljusgrå kulörer. Kontrollera först med oss så att färg och materialval är okej.

Finns det Internetanslutning i mitt rum?

Fiber är framdraget till ditt rum och det är så kallad ”öppen fiber” vilket gör att du väljer leverantör och betalar själv för uppkopplingen. Du hittar tillgängliga leverantörer på bredbandswebben.se. Det rumsnummer du fått av oss går inte att ange utan du behöver titta på din rumsdörr. Det finns en grön liten plakett med fyra siffror på, det är numret du ska ange. Annars kan du skicka ett mail till oss med det nummer du har på rummet och förklara att du ska teckna fiber så får du rätt nummer tillbaka. Skattemyndigheten har ett annat system för rumsnummer och det är detta som används här.

Finns det TV-uttag?

Ja, alla rum har eget TV-uttag. Dock bara basutbudet.

Jag bor i dubbelrum och har problem med min rumskamrat. Vad gör jag?

Kommunikation är viktigt! Prata först med din rumskamrat och försök att lösa problemet. Hjälper inte det, kontakta oss. Vi kanske har en annan plats ledig eller så kan vi försöka finna en lösning genom omflyttningar.

Får man ha övernattande gäster?

Om man önskar ha övernattande gäst så ska det anmälas senast kl. 22.00 dygnet innan. Vi beviljar i regel övernattningar förutsatt att maxantalet boende i korridoren/lägenheten ej överskrids, detta på grund av brandföreskrifterna och er egen säkerhet. Vi ser helst att du bara har övernattande gäst fre – sön, då du behöver all vila och fokus på skolarbetet i veckan. Du har dessutom ansvar för din gäst!

Om min gäst har haft sönder inventarier eller varit störande, vad händer?

Du ansvarar både för de skador och störningar som eventuellt uppstår, vem som än har orsakat dem. Här kan din egen försäkring täcka upp.

Får man röka inomhus?

Rökning på boendet är inte tillåtet, varken inomhus eller på balkonger. Ska du röka får du gå ut från boendet och göra det minst 5 meter från byggnaden. Är eleven minderårig och påträffas med att röka/snusa så kontaktas målsman.

Tillåts alkohol eller droger?

Vi accepterar inga droger eller alkoholhaltiga drycker på boendet. Det är nolltolerans som gäller!

Påträffas man själv eller ens gäst med alkoholhaltiga drycker innebär det omedelbar uppsägning av Tillsynsavtalet och du mister din plats på boendet. Detta eftersom det räknas som en grov förseelse.

Är man minderårig och kommer hem till boendet berusad, kontaktas alltid målsman.

Min gäst har alkohol med sig och vill inte ta ut det från mitt rum. Vad gör jag?

Kontakta oss omedelbart så kommer vi och hjälper dig. Du har då visat ett moget ansvar och inga påföljder drabbar dig.

Hur fungerar det med städning?

Precis som hemma hjälper du till med städningen. Ni som delar mindre lägenhet eller bor i korridor städar också de gemensamma utrymmena. Städningen är något som är väldigt viktig för att trivseln i ditt boende ska vara på topp! Därför är det viktigt att du tar din städning på allvar. Du plockar undan efter dig i kök och TV-rum, diskar din disk direkt efter att du lagat mat och torkar den för att därefter ställa in den i skåpet på en gång. Även spisen torkas av och diskhon töms på matrester.

Vad händer om man inte sköter sin städning?

Städningen kontrolleras fortlöpande i alla korridorer. Har man inte städat kan man få en varning. Det handlar om eget ansvar och att respektera de andra man bor med.  Sköts inte städningen kan du bli ersättningsskyldig för att vi ordnar med en annan som städar åt er. Vid tredje varningen förlorar man troligtvis sin plats på boendet.

Vad händer om jag inte städar ut mina privata saker från allmänna utrymmen under sommaren?

Vid utflytten i juni skall alla allmänna utrymmen (även kyl/frys, skåp och förråd) tömmas på personliga saker så som mat, torrvaror, köksutrustning, porslin, bestick, blommor, idrottsutrustning och annat som du har i de gemensamma utrymmena. Allt detta behöver du antingen ta hem om du ska lämna rummet helt över sommaren eller ta in på ditt rum om du har det som förråd. (Mat som kan bli dålig tar du hem eller kastar. Torrvaror skall slutas tätt i plastpåsar eller burkar med lock. OM du skulle missa att ta bort saker från dessa utrymmen kommer vi att:

  1. Kasta mat och torrvaror
  2. Magasinera dina personliga saker som köksutrustning, porslin, bestick, idrottsutrustning, blommor mm upp till 6 månader efter dagen vi tar bort det. Du kommer sedan att få lösa ut dessa mot en kostnad som täcker vår arbetstid samt hyra för utrymmet där det förvaras.

Tänk på detta så att ni kan undvika onödiga kostnader för ert boende och ta undan allt i förväg! Det är så tråkigt att betala för något som kan undvikas. Detta gäller så klart inte om du har sommarboende MEN då behöver du märka allt som är ditt med namn och rumsnummer så att vi inte städar bort dina saker av misstag!

Vad finns det att göra på fritiden?

Vi har ett långt samarbete med Sveriges bästa badmintonklubb – Fyrisfjädern. Du har fria speltider fram till kl 16 på vardagar och hela helgen. I övrigt erbjuder Uppsala ett digert utbud av aktiviteter som tex Fyrishov, bowling, teater, bio, UKK mm.

Finns det tvättstuga?

Ja, det finns tvättstuga att tillgå på gaveln till Kantorsgatan 52. Det finns ingen tidsbokning utan du tar den maskin som finns ledig.

Hur gör man med sopor?

På Kantorsgatan finns källsortering; matavfall & brännbart som du slänger i behållare på utsidan av huskropparna, mot vägen till. Papp/kartong, batterier, metall, plast och annat i ett litet hus vid gaveln på Kantorsgatan 18. Till det huset är det kod som Rikshem informerar om i trapphusen.